Amatørscenen

teater

Fredensvej 1, 2630 Taastrup

BIOGRAFEN

Fra biograf til Amatørscene.

I 1927, som anført på bygningen, lod biografdirektør H. Christian Nielsen opføre en ny og moderne biograf, Taastrup Kino, på adressen Fredensvej 1. Biografen blev senere overtaget af hans datter.

Bygningen bestod af kælder, indgang med garderobe samt en stor biografsal med plads til ca. 200 og på 1. sal en 3 værelses lejlighed til biografejeren samt operatørrum.

I begyndelsen af 1980-erne blev Taastrup Kino udkonkurreret af de nye, store biografer i City 2, så i 1982 køber Høje-Taastrup Kommune bygningen, da mange mente den var ”en del af det arkitektoniske bybillede omkring Køgevej” (nu Taastrup Hovedgade).

Tåstrup Amatørscene (TAS) fik overbevist Kommunen om at bygningen var velegnet som teater, og 1. november 1982 overtog TAS bygningen og gik i gang med en større ombygning – i første omgang af tilskuersalen.

I 1990 blev bygningen, efter ideer fra TAS’ medlemmer sat i stand udvendig, i smukke farver og med 2 teatermasker som udsmykning.

Det sure og det glade ansigt er blevet et verdenssymbol på teater og skuespil. Maskerne har rødder i det gamle græske teater hvor skuespillerne havde masker for ansigtet.                                                                                                                                    Det sure eller triste ansigt, med den nedadbøjede mund, blev et symbol for tragedien og det glade eller grinende ansigt blev et symbol på komedien.     Maskerne ses ofte sammen med ordene ”Ej blot til lyst”, for at huske tilskueren på at der skal være plads til både alvorlige og glade oplevelser når man går i teateret.

Efter renoveringen af bygningen fik den nedenstående ”hædrende omtale” fra Høje-Taastrup Kommune:

”Taastrup Amatørscene har til huse i en tidligere biograf, der med sikker hånd er blevet ombygget til formålet som teater. Bygningens interiør har fået tilføjet et nyt indgangsparti og fordakninger over vinduerne og dekoreret med en fantasi, der taler sit tydelige sprog om, at her ligger byens amatørteater. Bygningen er blevet et velgørende træk i gadebilledet, og dens tiltalende og muntre ydre er en værdifuld velkomst til teatrets gæster.”

Kilder: bl. a. Byhistorisk Samling og Arkiv, Blaakildegaard og Tåstrup Amatørscene....

Find på kortet

Herunder kan du finde Amatørscenen.

Også i Taastrup

Biblioteket