Ung pige - Taastruppigen

Frantz Viggo Hansen, 1935, bronze

Opstillet ved Plejecentret Baldersbo, Charlotteager 7.

En ”Ung pige” fortæller

Jeg blev støbt i bronze og født i 1935, skabt af billedhuggeren Frantz V(iggo) Hansen, der også gav mig navnet ”Ung pige”.

Efter et par år blev jeg både solgt og købt og fik at vide, at jeg skulle en tur på landet.

Det glædede jeg mig meget til, specielt da det viste sig at være ved Taastrup Stationsby.

Her blev jeg opsat i den nyanlagte Rådhushave, beliggende lige bag ved det ligeledes nyopførte (1938) Rådhus og politistation på Køgevej.

Jeg blev hurtig vældig populær i byen, så meget at mit officielle navn, ”Ung pige”, lokalt blev ændret til ”Taastruppigen”, hvilket jeg var vældig stolt af, for det måtte jo betyde at folk i byen holdt af og kunne lide mig. 

Selsmosen

Engang i midten af 1960’erne var der nogle af de lokale der syntes at jeg havde stået i skyggen for længe, træerne i Rådhushaven var jo blevet store, og jeg var blevet gammel nok, til at komme ud og se mig lidt om i byen.

Jeg blev derfor flyttet ud i solen i Parken ved Selsmosen, det var bare skønt, og sikke en udsigt over vandet med masser af fugle. 

På plejehjem

Omkring 1972 kom der nogle folk fra Kommunen, som sagde at jeg skulle flyttes på plejehjem.

Det blev jeg godt nok lidt sur over, så gammel var jeg da heller ikke.

Men der var ikke noget at gøre, flyttet blev jeg igen, ad Hedehusene til.

Det viste sig imidlertid at det ikke var så slemt som jeg havde troet, det var nemlig et helt nyt plejehjem ”Baldersbo”, hvor jeg fik en hædersplads i ”Atriumgården”.

I dag hedder det Plejecentret ”Baldersbo,hvis du skulle få lyst til at komme forbi og hilse på en gammel ”Ung pige”.

Frantz V. Hansen

Billedhuggeren Frantz V. Hansen var elev af billedhuggeren Einar Utzon-Frank, 1888 – 1955, og især kendt for sine pige- og  kvindefigurer i bronze og marmor, bl.a. ”Vågnende pige”, 1927-29, ”Eva”, 1931, ”Dansende piger”, 1938, samt smukke træskærerarbejder i Kommunalbestyrelsens mødesal på Lyngby-Taarbæk rådhus, et stort relief med motiver fra kommunens historie, bl.a. Lyngby kirke, Stubmøllen på Frilandsmuseet og Sorgenfri Slot.

I Farsø Sparekasse har Frantz V. Hansen skåret et antal relieffer med motiver fra Johannes V. Jensen’s ”Himmerlandshistorier”, bl. a. ”Prangeren, Julefred, Syvsoverne, Mortens Juleaften, Wombwells Cirkus samt Ane og Koen”.

Find på kortet

Herunder kan du finde Ung pige - Taastruppigen.

Også i Hedehusene - Fløng

Biomimicry