Skulptur (ørn)

Erik Heide, 1997, støbejern

På kirkegården ved Taastrup Nykirke, ud mod Taastrup Hovedgade blev der i sommeren 1997 opsat enskulptur på De Ukendtes Grav.

Skulpturen er en rødbrun ”fugl” i støbejern med udslåede vinger. Den sidder på en todelt sten af sort svensk marmor, en såkaldt diabas. Den todelte sten kan tolkes som en gravsten, der ved sin deling symboliserer liv og død. Fuglen er måske lige landet på stenen eller er måske lige ved at lette og kan derved symbolisere jord og himmel.

Kirkegårdens kapel fra 1967 blev renoveret i 1997. I den forbindelse udførte Erik Heide yderligere 3 små værker. Øverst på kapellets tag ses et kors i smedejern og kapellets 2 døre er forsynet med firkantede håndtag i bronze, hvor man på det venstre kan se det græske bogstav Alfa og på det højre bogstavet Omega. Disse to bogstaver er kendte som symboler i den kristne kunst, idet Alfa er det første og Omega det sidste bogstav i det græske alfabet, og derfor bruges de som symbol på Kristus, efter Johannes Åbenbaring 1,8, hvor der står: Jeg er Alfa og Omega, siger Gud Herren, han som er og som var og som kommer, den Almægtige. Ligeledes 21,6: Jeg er Alfa og Omega, begyndelsen og enden.

Erik Heide er uddannet på Kunstakademiet 1951-54 og på den grafiske skole i 1957.

Han har været medlem af kunstnersammenslutningen Decembristerne og fra 1994 af Grønningen og  på Veksølund.

En vigtig del af hans arbejder består af udsmykning af kirker. Han har udført Frederik IX`s gravsten i Roskilde Domkirke. Desuden har han skabt en lang række skulpturer og relieffer, der er opstillet i mange byer landet over. F.eks. skulpturen Ved verdens ende i Ballerup, opstillet 1999 og Vagten, opstillet ved Køge Rådhus i 1985. Han er repræsenteret på flere museer bl.a. Statens Museum for Kunst, Århus Kunstmuseum og Horsens Kunstmuseum.

Find på kortet

Herunder kan du finde Skulptur (ørn).

Også i Taastrup

Ego Spejling

Børge Jansberg