Skulptur med huller

Kirsten Ortwed, 1988, bronze

Opsat i skulpturparken ved ”Hedehuset”, Fritidscentret i Hedehusene, Hovedgaden 371, 1989, med støtte fra Statens Kunstfond.

Består af tre separate bronzeskulpturer. Den ene er en kugle, den anden en langstrakt abstrakt figur, der nærmest ligger direkte på græsset og den sidste en rund skive, nogen kalder den en solskive, hvori der er huller, hvilket giver nogle spændende skyggevirkninger i løbet af dagen, når solen skinner igennem skiven.    

På selve ”Hedehuset” er opsat en lille plade, hvoraf det fremgår at de officielle navne på skulpturerne er ”Skulptur med huller, Pind og Lille dansker, udført med støtte af Statens Kunstfond 1998.”  

”Mere lokalt” fortolker kunstneren skulpturerne som: ”Skulptur med huller” er en skulptur der giver indblik og udblik gennem hullerne. Udefra ser man ind på ”Hedehuset” og fællesskabet, indefra ser man ud på landskabet med dets mange muligheder.

”Pind” tolker kunstneren som en modellerpind der kan forme hus og landskab. Den sidste ”Lille dansker” fortolkes som helheden vi alle er en del af.    

Kirsten Ortwed begyndte at male allerede som 13 årig, lærte at væve hos John og Kirsten Becker samt i lære hos tekstilkunstneren Naja Salto, hvor hun fik svendebrev med udmærkelse i 1969. Debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling 1970 og blev optaget på Kunstakademiet 1972, hvor hun gik indtil 1975. Hun blev inspireret i sin kunst af professor Gunnar Aagaard Andersen og gennem gæsteprofessor Arthur Køpcke stiftede hun bekendtskab med den såkaldte Fluxuskunst, d.v.s. ”flydende” kunst, der ofte er grænseoverskridende, man blander kunstarterne, og bruger flere sanser samtidig, som syn, hørelse og lugt.

Kirsten Ortwed har deltaget på talrige udstillinger i ind- og udland, seperatudstillinger og samme med andre kunstnere. I 1997 repræsenterede hun Danmark på biennalen i Venedig med værket ”Tons of Circumstances”. Modtaget adskillige legater og udmærkelser bl.a. Statens Kunstfond 1987, Eckersberg Medaillen 1995 og Thorvaldsen Medaillen 2002.

Af andre store værker kan bl.a. nævnes et monument for den svenske nationalhelt R. Walleberg og en stor vandkunst på Torvet i Horsens ”Beringsøen”, til minde om Vitus Bering.

Desuden er Kirsten Ortwed repræsenteret på de fleste større danske Kunstmuseer, samt museer i Sverige, Norge, Finland, Frankrig, Tyskland og Mexico.

Kilder bl.a. Dansk Kvindebiografisk Leksikon og Weilbach, dansk kunstnerleksikon.

Find på kortet

Herunder kan du finde Skulptur med huller.

Også i Hedehusene - Fløng

Tide 02.12.2022 - 03.12.2022