Vandtårnet

Tårnet er 32 m højt med en diameter ved jorden på 6 m.

Vandtårnet i Taastrup er helt på toppen

 Vandtårnet i Taastrup blev opført i 1908 sammen med Kommunens nye Kommunekontor, Gasværk og Vandværk, der sammen dannede Kommunens nye Center, lige ved Køgevejen (Taastrup Hovedgade) og Gasværksvej, i Taastrup Stationsby. Det var her udviklingen af Kommunen havde taget mest fart.

Tårnet er tegnet af arkitekt Andreas Kerrn Fussing (1871 – 1958) og opført af murermester Lars Laugesen. Tårnet er 32 m højt med en diameter ved jorden på 6 m. Det er bygget i røde mursten i en slags middelalderstil. Øverst under taget er der suppleret med en udkravet tankbeholder med vinduer og bindingsværk, som giver tårnet sit særpræg. Vandbeholderen kunne rumme ikke mindre end 60.000 l vand, der kunne sikre Stationsbyen et ens vandtryk. Med ny teknik, pumper m.v. har Vandtårnet i 1970’erne udspillet sin rolle.

Skal Vandtårnet rives ned?

I 1977-78 diskuterede Byrådet om man skulle rive Vandtårnet ned eller renovere det. Heldigvis var det det sidste synspunkt der blev vedtaget. Mens Vandtårnet blev bevaret, blev gasværket revet ned og i 1977 kom turen til resten af det gamle vandværk.

Hvad skal Vandtårnet bruges til?

 Udsigtstårn, Udstillingslokale, Kunstudstilling og masser af andre gode forslag, kun fantasien satte grænser. Derfor dannede en gruppe initiativrige borgere den 14. maj 2003, ”Foreningen Taastrup Vandtårn” med det formål at indsamle penge til tårnets renovering. Helt konkret skulle der skaffes 2,2 mio. kr. Ved hjælp fra private, firmaer og fonde lykkedes det at samle pengene ind, så man kunne gå i gang med renoveringen. Den gamle vandbeholder og trætrappe skulle fjernes og en ny sikkerhedsmæssig forsvarlig trappe sættes ind med i alt 113 trin op til afsatsen hvor før vandbeholderen var placeret.

Vandtårnet genindvies

Den 22. august 2009 kunne borgmester Michael Ziegler ”klippe den røde snor over” til Taastrups nye vartegn, hvor udsigten over Kommunen og Vestegnen var helt på toppen. Over de næste tre dage var der over 1.000 mennesker oppe i tårnet.

Da Foreningen Taastrup Vandtårn nu havde opfyldt sin formålsparagraf, at få Vandtårnet bevaret og renoveret, blev man på en efterfølgende Generalforsamling enige om at nedlægge Foreningen og i stedet være et særligt Vandtårnsudvalg under Høje-Taastrup Lokalhistorisk Forening. Bygningen ejes af Høje-Taastrup Kommune, mens brugsretten og administration varetages af Byhistorisk Samling og Arkiv i Høje-Taastrup, Blaakildegaard, under Kroppedal Museum.

Vandtårnet er normalt åbent for besøgende, fra april til og med oktober, den 1. lørdag i måneden, mellem kl. 11.00 og 13.00.  

Kilder: bl.a. Byhistorisk Samling og Arkiv, Blaakildegaard og Hjemmeside for Høje-Taastrup Lokalhistorisk Forening.   

 

Find på kortet

Herunder kan du finde Vandtårnet.

Også i Taastrup

Medborgerhuset