Sort svensk ørn

Anders Friis, 2005, granit

Opstillet ved Hedehusene Skole

I forbindelse med Kul’tour 2005, kunne Kulturelt Samråd d. 26. juni 2005, i overværelse af masser af børn og voksne, afsløre en ny skulptur ved Hedehusene Skole udført af billedhuggeren Anders Friis fra Lønstrup i Nordjylland.

Navnet på skulpturen var ”Sort svensk ørn”.

Fuglen sidder i hvilestilling på kanten af en solid stensøjle.

Begge dele er udført i sort svensk diabas sten, der formodentlig har været med til at navngive skulpturen.

Anders Friis er medlem af Dansk Billedhuggersamfund og udstillede første gang på Charlottenborgs Forårsudstilling i 1990, samt 1991 og 1992. Siden er det blevet til flere udstillinger i ind- og udland, ofte sammen med andre billedhuggere, bl.a. Den frie Udstillingsbygning og Kongens Have i København, Sophienholm og Kungsparken, samt permanent på Galleri Christian Friis i Lønstrup.

I 2001 modtog Anders Friis Nordjyllands Amts miljøpris.

Om sine skulpturer siger Anders Friis: ”De sidste år har jeg udelukkende arbejdet med den sorte svenske diabas, stenens finkornede struktur gør, at jeg kan opnå det grove, men præcise udtryk jeg ønsker.

Motivet er fugle der fremstår med eget liv – små stykker natur”.

Udover Ørnen fra Hedehusene er der mulighed for at se flere fugleskulpturer af Anders Friis i Lyngby, Kolding og Lønstrup, ved Aalborg Sygehus, Københavns Universitet og Grenens Kunstmuseum i Skagen. 

Kilder: bl.a. www.gallerifriis.dk

Find på kortet

Herunder kan du finde Sort svensk ørn.

Også i Hedehusene - Fløng

Fugleburet