Forord

Kunstneriske udtryksformer er en ældgammel tradition blandt mennesker. Tænk bare på de berømte hulemalerier, som er mange tusind år gamle. Også her i kommunen har vores forfædre efterladt os deres kunstneriske aftryk. Fra bronzealderen for omkring 3.500 år siden er bevaret to sten med datidens helleristninger af hellige soltegn: nemlig den såkaldte Sengeløse-sten fra stengærdet omkring Sengeløse Kirkegård og Kallerup-stenen, som står uden for Ansgar Kirke i Hedehusene.

Kallerup-stenen

Ca. 2.300 år senere blev Kallerup-stenen ”genanvendt” af manden Hornbores, som fik hugget sit navn med runer i Kallerup-stenen. Det skete i vikingetiden, omkring år 800-825, og stenen kan muligvis have stået i stævnen på en skibssætning af sten ved Kallerup – en skibssætning, som er gået tabt ved genbrug af stenene.

Går vi yderligere nogle århundreder frem til årene mellem 1450-1480, ser vi malerkunsten udfolde sig i Reerslev Kirke. Her udsmykkede Vallensbækmesteren, også kaldet Isefjordsmaleren, hvælvingerne med billeder og Jesu liv og lidelseshistorie – på en tid hvor præsterne læste de hellige skrifter op på latin og prædikerede på dansk. Malerierne blev kalket over efter reformationen i 1536, men genfundet og afdækket omkring 1870. I dag fortæller malerierne os desuden om hvordan mennesker i Reerslev arbejdede og gik klædt for 500 år siden.

Kunsten er med andre ord et aftryk af sin samtid – til glæde også for eftertiden. SkulpturGuiden bevidner, at der er en stor rigdom af nutidig kunst i Høje-Taastrup Kommune – til glæde for både os og vore efterkommere.

Den nye interaktive SkulpturGuide gør det let for borgere at udforske Høje-Taastrup Kommunes mange kunstværker og lære mere om deres betydning og historie – også mens man står ude i bydelene og beundrer værkerne. Hjemmesiden kan enten bruges som opslagsværk på computeren, eller du kan bruge din smartphone eller tablet og som en mobil guide på en byvandring rundt i Høje-Taastrup og omegn. Med den digitale SkulpturGuide kan du sortere efter bydele, kunstnere eller skulpturnavne – og kortfunktionen gør det let at få vist vej til det, du gerne vil se. Det har aldrig været lettere at tage på en spændende rundtur i Høje-Taastrup Kommune. God fornøjelse.

 

Michael Ziegler

Borgmester